Papierknip-Watteh?

“Papierknipkunst?”
Een blik vol vraagtekens is vaak wat er volgt als ik uitleg wat ik zoal doe.
“Is dat van die silhouetten?”

Ja en nee. Ja, geknipte silhouetten zijn een vorm van papierknipkunst. Maar het is nog veel meer.

Wat het dan allemaal is?

Oud.

Ja, nu kun je grinniken, maar het is zo. Papierknipkunst is oud, ja. Kort samengevat komt het uit onder andere China, waar vandaan het via de Zijderoute (handelsroute) naar Europa kwam. Hier in Nederland knipten de rijke dames als hobby, maar ook armere mensen knipten en verkochten hun werkjes om wat bij te verdienen. Knippen was dus eigenlijk voor iedereen. Als je maar een schaar had (of kon lenen) en papier. Als je benieuwd bent naar de uitgebreide versie van deze beknopte geschiedenisles verwijs ik je graag door naar de wikipagina ( <— Waarschuwing: Deze pagina bevat véél geschiedenis.)

8(39)-2

(Foto door Hao Qunying/Asianewsphoto)

Papierknipkunst heeft door deze geschiedenis ook een ietwat stoffige naam. Oudbollig, of saai zelfs..

Ja, je raad het goed. Nu ga ik proberen je uit te leggen waarom het tóch hip is.
Neem nog even een slok van je koffie, dan gaan we verder!

Papierknippen is ook nieuw. Tenminste, bepaalde technieken zijn nieuw. Traditioneel gebeurd het knippen met een schaartje, maar dat is niet overal het geval. In sommige landen snijden ze het papier liever met een mesje (papercutting). Andere gebruiken bijvoorbeeld laserprinters om knipwerk te ‘knippen’, of stansen hele stapels tegelijk.

maxresdefault-4

(bron: bosslasers)

Knipwerk hoeft niet meer alleen maar ingelijst. Het kan in stolpen, of glas op glas. Het kan in een light-box of gedigitaliseerd en gedrukt op tijdschriften (Flow bijvoorbeeld) of zelfs op kleding. Kaarten bij de boekhandel, ontwerpjes op je trouwkaarten, zelfs bij de Xenos vind je knipwerk momenteel! Werken met papier is weer leuk, hip en happening. Met printjes, veel zwart/wit maar ook kraftpapier is het echt een trending topic. En wat dacht je van de natuurlijke en veelal ruwe materialen die je nu terug ziet in VTWonen bijvoorbeeld? Een geknipt torretje in een glas-op-glas lijst met enkel een onbewerkt metalen rand past daar dus prachtig bij.. (serieus, als iemand een VTWonen stylist kent, deze tip is goud waard!)

43a5f960520a6bc0d7e770d058ac2768

(werk door: Will Pigg)

En wat dacht je van Kirigami? Een vorm van origami met knipkunst gecombineerd.

Het gaat ook naadloos samen met de nieuwe hedendaagse technieken.Als ik onderweg ben, pak ik mijn mobiel om te googlen naar bijvoorbeeld een dier of vorm. Ik kan uit m’n hoofd tekenen, maar veel dingen eindigen dan als stokpoppetjes. Er is ook niets mis met een foto uitprinten, deze tegen het licht van je raam (áls de zon schijnt.. mocht iemand die gele bal vinden, graag..) over te trekken en dan je ontwerp verder uit te breiden of te knippen. Waarom niet? We weten immers niet alles uit ons hoofd en kunnen niet alles blindelings knippen of tekenen. Research gebeurde vroeger met boeken, tekeningen van planten of door buiten op zoek te gaan. Nu gebruiken we laptops of telefoons. Dat werkt allemaal even goed! Daarnaast staan pagina’s als Pinterest en Facebook vol met leuke, gratis (we blijven nederlanders) patronen en ideeën!

blogimmage

Maar het aller belangrijkste voor mij:

Knippen is leuk om te doen. Het ontspant. Het neemt even de stress weg van het hedendaagse snelle leven. Even een stapje terug en al je aandacht focussen op iets creëren.

Om Hans Teeuwen te quoten; “ik kan het niet… ik kan het niet… ik kan het niet uitleggen
dat is… dat is iets… dat is een gevoel…”

facebooklogo

instagramlogo

Wil jij ook dat gevoel ervaren? In de webshop vind je kant en klaar start-pakketen Knipkunst. Compleet met knipbijbel, schaar en papier!

starterspakket2.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s