Eerste Hulp bij Sinterklaas

Snel boos of verdrietig, gespannen of alles is ‘Nee!’?
Misschien heeft je kind wel last van Sinterklaas-stress.

Elk kind heeft tijdens de Sinterklaasperiode wel een beetje last van gezonde spanning.
Ook hier in huis is de wervelwind wat groter en aanweziger dan normaal. Maar vooral bij jonge kinderen kan het heerlijk avondje van deze kindervriend zo ingrijpend zijn, dat je kind ander gedrag gaat vertonen. Sommige kinderen maken zichzelf letterlijk ziek van de zenuwen. Hoe kun je als ouder nu zo goed mogelijk omgaan met deze Sinterklaasstress? Ik geef je wat tips!


Tip 1

pexels-photo-3.jpg

Sinterklaas is in het land, je merkt het aan elke kind. Kleine wervelwindjes gaan door het huis. Wanneer het buiten droog is, laat ze lekker buiten spelen. Zo kan je kind een stukje spanning kwijt en even stoom afblazen. Ook word je kind lekker rozig van het buitenspelen en alle frisse lucht.


Tip 2

pexels-photo-101523.jpeg

Zorg voor voldoende nachtrust voor je kind en voor jezelf. Zeker de laatste nachten vooraf, want de kans is groot dat je kind door de spanning de nacht voor Pakjesavond niet of moeilijk slaapt. Ga eventueel voor het slapen gaan nog even met je kind buiten wandelen (met een zaklamp?) of stop je kind lekker in bad. Kinderen hebben nachtrust ook nodig om gebeurtenissen van overdag te verwerken.


Tip 3

roeverbod.jpg

Dreig niet met Sinterklaas. Sinterklaas is al spannend genoeg en het idee dat hij alles ziet, hoort en weet is voor een kind best spannend. Voorkom een Big Brother gevoel en blijf zelf opvoeder van je kind. Jij bent nog steeds de baas, niet Sinterklaas. Die komt alleen maar om gezellig zijn verjaardag te vieren.


Tip 4

sinterklaas-zwarte-piet-muts-pet-maken-diy-ladylemonade_nl.jpg

Geef je kind een taak voor de avond zelf. Bijvoorbeeld Pepernoten-Piet! De hele avond zorgt je kind er voor dat het schaaltje met Pepernoten gevuld blijft. Of Opruim-Piet; Zet een doos neer voor het gescheurde pakpapier en laat de Opruim-Piet dit netjes verzamelen en bijhouden.


Tip 5

Screenshot_20161010-155220.jpg

Peuters en Kleuters hebben nog geen tot weinig tijdsbesef. Ook die laatste paar nachten kunnen ver weg lijken en voor onrust zorgen. Maak een aftelkalender, print er een uit of zet kruisjes op de kalender (met een sticker op de plek van Pakjes avond).


Tip 6

confused-kid.jpg

Geef je kind duidelijkheid. Duidelijkheid geeft rust. Vertel wat er precies gaat gebeuren op Pakjesavond. Vieren jullie het op 5 december? Of misschien eerder of later? En dan ’s morgens of ’s middags? Of misschien ’s avonds pas? Laat een kind weten waar hij of zij aan toe is, zodat ze zich niet de hele dag afvragen wat er gaat gebeuren. Dat bouwt onnodig spanning voor ze op.

Wees (vooral bij kinderen die Sint of Piet nog een beetje eng vinden) duidelijk of Sint ook langskomt met Pakjes avond. En komt hij dan alleen of met Piet? Bereid ze er op voor, zodat dit ze niet overdonderd op het moment zelf. Herinner ze er ook een paar keer aan. ‘Sinterklaas komt strakjes.” “Ze zullen er bijna zijn.” Laat je kind bijvoorbeeld helpen om alvast de waterkoker aan te zetten, of kopjes klaar te zetten voor thee/koffie voor de Sint.


Tip 7

sint.png

Maak Sinterklaas en Piet wat minder eng voor je kind door een rollenspel. Met een pieten pak (of alleen al een muts, of een sinterklaas mantel) en wat rollen papier van de action, oefenen jullie met inpakken van cadeautjes (speelgoed van je kind). Zet je schoen en wacht tot je kleine Piet of Sint er een cadeautje in doet. Zo maak je tastbaar voor je kind hoe Sint en Piet te werk gaan en dat ze niet eng zijn.


Tip 8

snoepgoedsint.jpg

Natuurlijk is het feest, en natuurlijk horen daar pepernoten, schuimpjes en chocolade letters bij! Zelf kan ik zo’n letter wel in één keer op! Probeer toch in de gaten te houden dat je kind niet teveel suiker binnen krijgt. Ook al is het logisch dat je ze lekker wilt verwennen dit heerlijke avondje, teveel suiker zorgt juist voor verminderde energie en stemmingswisselingen.


Tip 9

sinterklaasje.png

Hoe leuk het ook is voor de foto, voor later of gewoon vanwege je eigen Nostalgische gevoel; Wil je kind de Sint of Piet geen hand geven? Dwing hem of haar dan niet. Ook op schoot zitten is natuurlijk hartstikke leuk, maar als je kind niet wilt, dan wilt hij/zij niet.


Tip 10

verlanglijst.jpg

Maak samen een verlanglijst. Gebruik hiervoor folders of loop samen door een speelgoed winkel heen. Geef wel duidelijk aan, dat Sinterklaas niet álles geeft wat op het lijstje staat, en dat hij ook niet altijd dát geeft wat je het liefste zou willen. Sinterklaas moet de cadeautjes eerlijk verdelen over alle kindjes in het land. Het lijstje helpt hem wel. Zo weet hij wat je leuk vind of wat je mooi vind en kan hij een passend cadeau uitzoeken.


Tip 11

uittocht-sinterklaas.jpg

Neem na Pakjes avond ook afscheid van Sinterklaas, zodat je kind weet dat deze periode afgesloten is. De spanningen zijn niet meer nodig, Sint is weer naar huis. Je kunt bijvoorbeeld nog één keer jullie schoen zetten, met de lege cadeautjes zak er in. Dan kunnen Sint en Piet deze weer meenemen voor volgend jaar. Zing samen “Dag Sinterklaasje.” als afscheid.


Tip 12

sinterkerst.jpg

Zet niet meteen de dag na het Sinterklaasfeest de Kerstboom neer. Hoe verleidelijk het misschien ook is met de gezelligheid en lampjes. Voor je kind is dit verwarrend, de Sint is voor hem of haar niet niet eens goed en wel weg. Geef ze een dag of twee, misschien drie om tot rust te komen. Je kunt samen praten over het neerzetten van de boom. Zo bereid je je kind voor op het volgende feest.


 Kijk vooral naar wat je kind zelf aangeeft!

Blijf goed kijken en luisteren naar je kind. Wat werkt wel, en wat werkt niet. Zijn er dingen waar hij of zij drukker van word, of onrustig? Kijk of je er samen over kunt praten, of verzin samen een oplossing. Ik heb een verzamelbord op Pinterest gemaakt met wat handige pins zoals benoemd in deze blog. Loop je ergens tegen aan of heb je een vraag, stuur me dan een berichtje. Ik denk graag met je mee, want ik weet hoe lastig het kan zijn.

Nog één tip en in mijn mening de belangrijkste: Geniet. Geniet van het feest, van de sfeer en van je kind. Voor je het weet zijn ze groot en veranderd hun rol in het feest. 😉

Meer blogs, knutsels of behind the scenes zien? Volg me via Pinterest, Facebook of Instagram.

facebooklogo

instagramlogo

pinterest-round-icon-31

 

Een gedachte over “Eerste Hulp bij Sinterklaas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s